« Ves enrere

L'IVAJ inicia el programa de camps de voluntariat amb nous projectes arqueològics a Manises i a Millares

L'IVAJ inicia el programa de camps de voluntariat amb nous projectes arqueològics a Manises i a Millares

Este estiu s'han organitzat 16 camps de voluntariat juvenil en la Comunitat Valenciana, amb els projectes en les viles romanes El Prat de Viver i L'Albir, a L'Alfàs del Pi, completen la modalitat d'arqueologia

L'IVAJ ha iniciat el programa de camps de voluntariat juvenil 'Viu la Solidaritat' a l'estiu amb dos nous projectes arqueològics, Obradors, a Manises, i El Castillet, a Millares. 

Es tracta dels primers d'un total de 16 camps de voluntariat per a joves organitzats en la Comunitat Valenciana, dels quals 6 són d'arqueologia, altres 6 són projectes socials i de treball amb xiquets i xiquetes i 4 de caràcter mediambiental. 

El projecte Obradors, en col·laboració amb l'Ajuntament de Manises, es dedicarà, del 30 de juny al 14 de juliol, a l'excavació d'una part de l'antic barri d'Obradors, centre de producció de ceràmica des del segle XIV fins a finals del segle XX. 

Esta primera edició comptarà amb joves participants de 15 a 17 anys, que durant el seu voluntariat coneixeran la història de la ceràmica, així com tècniques i nocions en matèria arqueològica sobre el tractament correcte del material des de l'excavació i extracció del material, així com la selecció, ordenació, catalogació i cronologia dels materials. 

Al costat d'Obradors, s'incorpora enguany l'excavació arqueològica El Castillet de Millares, una fortalesa islàmica que va ser catalogada Bé d'Interés Cultural en 2002, amb un programa d'activitats que se centren en la història i el medi ambient, en les quals també es pretén fomentar la participació activa dels i les habitants dels municipis. 

El Castillet s'organitza en col·laboració amb l'Ajuntament de Millares. A més de les activitats pròpies del projecte es desenvolupen, simultàniament, activitats culturals i d'animació adaptades a les característiques de l'entorn i de les persones participants, durant les vesprades i caps de setmana. 

Excursions, visites culturals i xarrades, tallers, activitats formatives i d'animació, rutes nocturnes, cinema nocturn, trobades literàries, dinàmiques de grup, activitats esportives o jocs són algunes de les activitats d'oci educatiu incorporades als camps de voluntariat en la Comunitat. 

L'excavació arqueològica del Castillet tindrà una segona edició del 16 al 31 de juliol. A més, este estiu s'activen a Viver els camps Vila Romana El Prat I, del 7 al 18 juliol, i Vila Romana El Prat II, del 20 de juliol al 3 d'agost, i la Vila Romana de L'Albir, en L' Alfàs del Pi, del 15 al 28 de juliol. 

També es desenvolupen 6 camps socials i de treball amb xiquets i xiquetes: 'Xiquets i grans', a Alacant; 'Persones majors i discapacitat', a Benicarló; 'Diverteix-te I', en Alcossebre, i 'Diverteix-te II', en Moraira-Teulada; 'Anima't', en Navalón-Énguera, així com 'Xicotetes il·lusions', a Piles. 

Finalment, els camps mediambientals es desenvolupen al Jardí Botànic de l'Estació Biològica de Torretes, a Ibi, al Parc Natural Xera-Sot de Xera, a Xera, en La costa del castell, a Xàtiva (15-17 anys) i en el Paratge Natural Ombria de la Plana a Énguera.