D'interés

« Ves enrere

Tornar a l'escola després de l'abandó escolar

Tornar a l'escola després de l'abandó escolar

En la Comunitat Valenciana, joves de 16 a 21 anys, que han abandonat el sistema educatiu i no troben el seu camí en la vida, participen en un programa que canviarà la manera com es veuen ells mateixos i el món.


"Jove Oportunitat" (conegut com JOOP),  és un programa de l'Institut Valencià de la Joventut (IVAJ),  que està canviant les vides de joves de 16 a 21 anys que van abandonar el sistema educatiu i que, pel seu baix nivell de formació, tampoc troben encaix en el mercat laboral (o fins i tot, ni ho han intentat).

España presenta índexs molt elevats d'Abandó Educatiu Primerenc (joves que deixen els estudis sense haver obtingut almenys un títol d'FP de grau mitjà) però el problema és especialment greu en la Comunitat Valenciana, on la taxa d'AET és del 20 %, doblega la mitjana europea.

Cada any, milers de joves de 16 anys deixen el seu institut després d'anys de suspensos i amb les seqüeles que sobre la seua autoestima va generar aquest "fracàs" continuat. Alguns d'ells van desenvolupar comportaments disrruptivos . Però la majoria simplement pateixen de desmotivació i apatia. Tots ells estan desorientats i no saben què fer amb les seues vides. Els va faltar una adequada orientació o assessorament en els seus centres escolars i potser tampoc van obtindre un suport idoneo per part de les seues famílies.

El programa JOOP els reuneix en grups de 12 i  posa al seu costat un coach, que serà qui se'ls ajude a lliurar-se de les "etiquetes" que fins llavors els han definit i els acompanye en la construcció d'un nou "projecte de vida".

I, després d'ell, elaboraran un "projecte professional", basat en el descobriment de la seua vocació professional i el primer pas de la qual serà retornar a l'escola: per a obtindre un títol d'FP que millorarà el seu nivell de qualificació i els permetrà accedir al mercat laboral amb majors possibilitats d'èxit.

La intervenció dura sis mesos i combina coaching actitudinal (autoestima, construcció del caràcter, acceptació de responsabilitats, habilitats socials,  planificació i gestió del temps…), amb una orientacion professional.

Aquesta orientació presenta un enfocament pràctic doncs es basa en la visita a 20 empreses, de sectors econòmics diferents, on un professional mostrarà als joves el seu treball: al que va portar una titulació d'FP mitjana. En una d'aquestes visites, el participant del programa JOOP trobarà la seua vertadera vocació, que es constituirà en objectiu a aconseguir i generarà l'energia motivadora  que abans li faltava i que li mourà a actuar.

El programa JOOP també inclou un mòdul de formació acadèmica, que prepara als joves que no van titular l'ESO per a aconseguir-la o per a presentar-se a la prova d'accés lliure a la Formació Professional de grau mitjà.

El programa JOOP es va iniciar al gener de 2017 i compta amb el finançament del Fons Social Europeu, dins del Programa  Operatiu d'Ocupació Juvenil, que s'executarà fins a 2023.

Escrit per  Multiplicador Qualificat, Eurodesk  Valencia

per a European Youth Portal

+info