T'interessa

EL PROJECTE DE SVE

EL PROJECTE DE SVE

Un projecte de SVE és un acord entre tres socis (voluntari/a, organització d'enviament i organització d'acollida) que permet als jóvens realitzar una activitat de voluntariat en un país diferent del seu durant un període que pot oscil·lar entre els 2 i els 12 mesos (en cas de jóvens desfavorits o de ser una activitat de grup pot tindre una duració mínima de 2 setmanes). Esta activitat, al mateix temps que enriquix al/la voluntari/a, permet dur a terme tasques solidàries que beneficien al conjunt de la societat.

 

Característiques dels projectes

En tots els casos, les activitats en què participa un/una voluntari/a han de respondre als criteris següents:

  • Es realitzen en un país diferent del de la seua residència.
  • És una activitat a temps complet.
  • No tenen afany de lucre.
  • No poden substituir mai un lloc de treball, ni ser una activitat remunerada.
  • Aporten un valor afegit a la col·lectivitat local i al seu entorn, i oferixen una experiència formativa.
  • L'activitat té una duració màxima de 12 mesos.
  • Han d'ajustar-se a la filosofia i als criteris de qualitat del Programa.
  • Han de ser aprovats per les agències nacionals corresponents.

Preguntes freqüents

La posada en marxa d'un projecte de SVE requerix sempre la participació del menys tres socis:

  • Voluntari/ària
  • Organització d'enviament
  • Organització d'acollida

En cas d'activitats de grup, en el projecte pot haver-hi més d'una organització d'enviament o d'acollida, que han de ser coordinades per una de les organitzacions d'enviament o d'acollida o per una organització coordinadora, que assumix la representació de la resta.

Voluntai/ària

Qualsevol jove, de 18 a 30 anys, que siga resident legal en un dels països que participen en el Programa o països socis veïns (Sud-est d'Europa, Europa Central i Caucas i mediterranis). També poden participar països d'altres àrees geogràfiques.

És part activa durant tot el procés; per això, a més del seu desig de participar i d'identificar el projecte d'acollida, ha de conéixer i assumir amb responsabilitat les activitats que realitzarà, i aportar els seus coneixements i experiència personal.

No ha de pagar cap import per participar ni tampoc obtindrà cap remuneració per la seua activitat voluntària. El Programa preveu una assignació,  "diners de butxaca", per a les seues necessitats personals. 

L'organització d'enviament i l'organització d'acollida

Poden ser organitzacions d'enviament o d'acollida les organitzacions o associacions sense ànim de lucre legalment establides en un país del Programa o en un país soci. També poden ser-ho una autoritat local, regional o nacional d'un país participant en el Programa o d'un país soci i una organització governamental internacional establida en un país del Programa o país soci.

Només les establides en països Programa o del Sud-est d'Europa poden ser coordinadores del projecte i per tant  formalitzar la corresponent sol·licitud.

Per a ser organització d'enviament o d'acollida s'ha de comptar amb la corresponent acreditació. L'acreditació (que s'obté després d'omplir una Manifestació d'Interés i ser valorada positivament) és competència de cada agència nacional, per a les assentades en països Programa, la competència correspon al centre de recursos Salt del Sud-Est d'Europa per a les d'eixa zona geogràfica i de l'Agència Executiva del Programa per a les organitzacions no governamentals internacionals. L'acreditació serveix per a garantir una norma de qualitat comuna. Una vegada acreditada l'organització passa a formar part d'una base de dades en Internet, que permet la recerca de socis.

Les entitats que participen en un projecte de SVE tenen assignades una sèrie de tasques i responsabilitats que impliquen des de la sol·licitud per a obtindre l'ajuda europea, la gestió dels recursos, la tutoria i formació dels voluntaris, així com el seguiment.

L'activitat en el SVE pot dur-se a terme de manera individual o bé en grup

  • Activitat individual de SVE: inclou només un voluntari, una organització d'enviament i una organització d'acollida. Les activitats individuals de servici voluntari són importants perquè proporcionen una experiència intensiva d'aprenentatge, un suport individualitzat, una gran incidència en el desenvolupament personal i àmplies oportunitats d'integració amb la comunitat local. 
  • Una activitat de grup en el SVE permet als voluntaris participar col·lectivament en l'activitat voluntària a nivell local, regional, nacional, europeu o internacional i beneficiar-se de les experiències d'aprenentatge individual o col·lectiu. Poden participar en la mateixa organització d'acollida fins a cent voluntaris o repartir-se en grups més xicotets en diferents organitzacions d'acollida. Una activitat de grup en el SVE ha de garantir el caràcter col·lectiu tant dels processos d'aprenentatge com del servici realitzat en benefici de la comunitat. També ha d'assegurar un plantejament temàtic comú i contactes

  • Països del Programa: Estats membres de la UE, països de l'AEE i EEE i Turquia (país en procés d'adhesió.
  • Països socis veïns: Sud-est d'Europa, Europa Oriental i del Caucas i països socis mediterranis.
  • Altres països socis del món que hagen firmat acords amb la UE.

Els projectes de SVE es financen d'acord amb el principi de cofinançament. Això suposa que per a cobrir el conjunt de costos del projecte, els diferents socis han de contribuir en espècie o en metàl·lic. La Unió Europea finança costos específics i contribuïx a cobrir els gastos generats per l'enviament i l'acollida, a través de les quantitats fixes i altres elegibles. Els barems han de consultar-se en la Guia del Programa (Secció D, Acció 2).

En qualsevol cas hi haurà una sola sol·licitud, presentada per l'organització d'enviament o la d'acollida, (que actua en eixe moment com a coordinadora i s'encarregarà de fer la corresponent distribució econòmica per a fer front a les despeses finançades)

Assegurances

Tots els participants en una activitat de SVE estan subscrits a una assegurança privada amb àmplies prestacions determinades per la pròpia Comissió, que completa la protecció aportada pel règim nacional de seguretat social del/de la voluntari/ària.

Per a cada projecte, les persones interessades hauran de presentar un original i una còpia del formulari de sol·licitud.

Lloc de presentació de sol·licituds

  • Sol·licituds que han d'enviar-se a les agències nacionals: Es presenten per l'organització de coordinació en l'agència nacional del país del Programa en què estiga legalment establida.

    Les sol·licituds es presentaran en els organismes de Joventut de les respectives Comunitats Autònomes, que les remetran a l'Institut de la Joventut, per a la seua posterior avaluació per part de l'Agència Nacional Espanyola.

  • Sol·licituds que han de presentar-se a l'Agència Executiva del Programa:
    • Les que presenten una ONG, acreditada i legalment establida en un país del Programa i amb membres o sucursals en almenys 8 països del Programa.
    • La que presenten una organització acreditada i establida en un país del Sud-est d'Europa.
    • Una organització internacional o un organisme amb ànim de lucre que organitza un esdeveniment.
    • Quan el projecte implique a organitzacions o voluntaris d'altres parts del món.
    • Si el projecte guarda relació amb esdeveniments europeus o internacionals de gran repercussió.

Terminis de presentació

Els terminis de presentació de sol·licituds per a projectes a escala nacional són:

Si el projecte s'inicia entre l' La sol·licitud es presentarà abans de

1 de maig i el 30 de setembre

1 de febrer

1 juliol i el 30 de novembre

1 d'abril

1 setembre i el 31 de gener de l'any següent

1 de juny

1 decembre i el 30 d'abril

1 de setembre

1 febrer i el 31 de juliol

1 de novembre

 

Els terminis de presentació de sol·licituds per a projectes seleccionats a nivell europeu:

Si el projecte s'inicia entre l' La sol·licitud es presentarà abans de l'

1 de juliol i el 31 de novembre

1 de febrer

1 novembre i el 30 d'abril

1 de juny

1 de gener i el 31 de juliol

1 de setembre